Втора пуническа война: Битката при Требия

Ханибал от Картаген
Ханибал. Публичен домейн

Смята се, че битката при Требия се е водила на 18 декември 218 г. пр. н. е. по време на ранните етапи на Втората пуническа война (218-201 г. пр. н. е.). За втори път за по-малко от петдесет години съревноваващите се интереси на Картаген и Рим влязоха в конфликт и доведоха до война. След превземането на Сагунт в Иберия, известният картагенски командир Ханибал напредва над Алпите и нахлува в Италия.

Изненадвайки римляните, той напредва през долината на река По и печели малка победа при Тицин. Малко по-късно Ханибал се спусна срещу по-голяма римска сила по река Требия. Възползвайки се от необмисления римски командир, той спечели съкрушителна победа. Триумфът при Требия е първият от няколкото, които Ханибал ще спечели по време на престоя си в Италия.

Заден план

Изгубил Сицилия след Първата пуническа война (264-241 г. пр.н.е.), Картаген по-късно претърпял загубата на Сардиния и Корсика от римляните, когато те били разсеяни да потушават бунтове в Северна Африка. Възстановявайки се от тези неуспехи, Картаген започна да разширява влиянието си към Иберийския полуостров, което му даде достъп до различни ресурси. Тази експанзия доведе до директен конфликт с Рим за елинизирания град Сагунт, който беше в съответствие с италианската нация. След убийството на прокартагенски граждани в Сагунт, картагенските сили под командването на Ханибал обсадиха града през 219 г. пр.н.е.

Ханибалски маршове

Падането на града след продължителна обсада доведе до открита война между Рим и Картаген. Завършвайки превземането на Сагунт, Ханибал започва да планира да пресече Алпите, за да нахлуе в Северна Италия. Продължавайки напред през пролетта на 218 г. пр.н.е., Ханибал успя да помете онези местни племена, които се опитаха да блокират пътя му и навлязоха в планините. Борейки се със суровото време и неравен терен, картагенските сили успяха да преминат Алпите, но загубиха значителна част от техния брой в процеса.

Изненадвайки римляните, като се появява в долината на река По, Ханибал успява да спечели подкрепата на бунтуващите се галски племена в района. Движейки се бързо, римският консул Публий Корнелий Сципион се опита да блокира Ханибал при Тицин през ноември 218 г. пр.н.е. Победен и ранен в битката, Сципион е принуден да се върне в Плаценция и да отстъпи равнината на Ломбардия на картагенците. Въпреки че победата на Ханибал беше незначителна, тя имаше значителни политически последици, тъй като доведе до присъединяване на допълнителни гали и лигурийци към силите му, което повиши числеността на армията му до около 40 000 ( Карта ).

Рим отговаря

Загрижени от поражението на Сципион, римляните наредиха на консул Тиберий Семпроний Лонг да укрепи позицията при Плаценция. Предупреден за приближаването на Семпроний, Ханибал се опита да унищожи втората римска армия, преди да успее да се обедини със Сципион, но не успя да го направи, тъй като ситуацията с доставките му наложи да атакува Кластидиум. Достигайки лагера на Сципион близо до бреговете на река Требия, Семпроний поема командването на обединените сили. Прибързан и буен лидер, Семпроний започва да прави планове да въвлече Ханибал в открита битка, преди по-възрастният Сципион да се възстанови и да възобнови командването.

Плановете на Ханибал

Осъзнавайки личностните различия между двамата римски командири, Ханибал се опита да се бие със Семпроний, а не с по-хитрия Сципион. Създавайки лагер отвъд Требия от римляните, Ханибал отдели 2000 мъже, водени от брат си Маго, под прикритието на тъмнината на 17/18 декември.

Изпращайки ги на юг, те се скриха в речни корита и блата по фланговете на двете армии. На следващата сутрин Ханибал заповядва на части от своята кавалерия да пресекат Требия и да тормозят римляните. Веднъж вкарани, те трябваше да се оттеглят и да привлекат римляните до точка, където хората на Маго биха могли да направят засада.

Бързи факти: Битката при Требия

  • Конфликт: Втора пуническа война (218-201 г. пр.н.е.)
  • Дати: 18 декември 218 г. пр.н.е
  • Армии и командири:
    • Картаген
    • Рим
      • Тиберий Семпроний Лонг
      • 36 000 пехота, 4 000 конница
  • Жертви:
    • Картаген: 4000-5000 жертви
    • Рим: до 26 000-32 000 убити, ранени и пленени

Ханибал Победител

Нареждайки на собствената си кавалерия да атакува приближаващите картагенски конници, Семпроний вдига цялата си армия и я изпраща напред срещу лагера на Ханибал. Виждайки това, Ханибал бързо сформира армията си с пехота в центъра и кавалерия и бойни слонове по фланговете. Семпроний се приближи в стандартната римска формация с три линии пехота в центъра и кавалерия по фланговете. В допълнение, велитите стрелци бяха разположени напред. Когато двете армии се сблъскаха, велитите бяха отхвърлени назад и тежката пехота влезе в бой ( Карта ).

По фланговете картагенската кавалерия, използвайки по-голямата си численост, бавно отблъсна своите римски колеги. Тъй като натискът върху римската кавалерия нараства, фланговете на пехотата стават незащитени и отворени за атака. Изпращайки напред бойните си слонове срещу римската лява страна, Ханибал след това заповядва на конницата си да атакува откритите флангове на римската пехота. Докато римските линии се колебаеха, хората на Маго скочиха от скритата си позиция и атакуваха тила на Семпроний. Почти обградена, римската армия се срина и започна да бяга обратно през реката.

Последица

Когато римската армия се разби, хиляди бяха посечени или стъпкани, докато се опитваха да избягат на безопасно място. Само центърът на пехотата на Семпроний, който се биеше добре, успя да се оттегли в Плаценция в добър ред. Както при много битки през този период, точните загуби не са известни. Източници сочат, че картагенските загуби са около 4000-5000, докато римляните може да са претърпели до 32 000 убити, ранени и пленени.

Победата при Требия е първият голям триумф на Ханибал в Италия и ще бъде последван от други при Тразименското езеро (217 г. пр. н. е.) и Кана (216 г. пр. н. е.). Въпреки тези зашеметяващи победи, Ханибал никога не успя да победи напълно Рим и в крайна сметка беше призован в Картаген, за да помогне в защитата на града от римска армия. В произтичащата от това битка при Зама (202 г. пр.н.е.) той е победен и Картаген е принуден да сключи мир.

формат
mla apa чикаго
Вашият цитат
Хикман, Кенеди. „Втора пуническа война: Битката при Требия.“ Грилейн, 26 август 2020 г., thinkco.com/second-punic-war-battle-of-the-trebia-2360886. Хикман, Кенеди. (2020 г., 26 август). Втора пуническа война: Битката при Требия. Извлечено от https://www.thoughtco.com/second-punic-war-battle-of-the-trebia-2360886 Хикман, Кенеди. „Втора пуническа война: Битката при Требия.“ Грийлейн. https://www.thoughtco.com/second-punic-war-battle-of-the-trebia-2360886 (достъп на 18 юли 2022 г.).