Римска мозайка: тенденция в съвременния дизайн

Много от тенденциите в дизайна на миналите векове се връщат към нашето време и получават втори вятър. Специалисти от областта на дизайна отбелязват, че древната римска мозайка е спечелила бързо нарастваща популярност. Комбинацията от малки частици създава уникален и изразителен състав. Това е стилна декорация за банята, кухнята или хола. Рецепция, използвана в тематични кафенета, хотели и магазини.

особеност

Преди много векове мозайката е важен компонент на изкуството на древния Рим. Този елемент на интериора се счита за етичен стил на визитната картичка. Военни теми, важни исторически събития, мотиви на светския и обществения живот,орнаменти - това много повече се отразяваше в състава на малки многоцветни частици.

Картините от мозайките-стенописи украсяват стените и подовете на дворците, държавните сгради. Впечатляващите композиции могат да си позволят богати граждани. Предвид популярността на дизайнерските техники, производителите са разработили много колекции от плочки с римски модел.

Парцели и разнообразие

Темата на мозайката може да бъде цветни орнаменти, класически неподвижности, птици и животни, пейзажи, домашни сцени и много други. Независимо от декорацията на качеството на изображението изглежда изразителна и привлекателна. Изображенията на представителите на фауната и флората са класически и напълно пригодени жилищни и обществени пространства. Преди това е особено популярна мозайка, изобразяваща древни богове и митологични сцени.

Понастоящем такива състави се използват в декорацията. Това е елегантно допълнение към античните стилистични тенденции. Модерните купувачи имат възможност да използват услугата по поръчка. Masters ще създаде уникално платно в избрания обект на клиента. Размерът на композицията зависи от желанията на клиента.Съществуват обаче някои препоръки: колкото по-голяма е стаята, толкова по-декоративно платно може да бъде.

Стилистичен ефект

Големи елементи в светли цветове се използват като фон. Тя може да бъде класическа. Често материалът имитира хомогенен камък. Моделите и формите създават частици от мозайка с различни размери. В зависимост от вида на изображението, използвайте допълнителни елементи за очертанията. Чрез частици с различни размери е възможно да се създаде оригинално изображение.

Този декор елемент може да бъде привлекателен акцент. Подредете мозайката на голяма стена или под: няма да се пренебрегва. Композицията дава декор елементите на елегантност. За да не разсейват другите декоративни елементи, препоръчваме да подредите мозайка върху отворена стена без картини и други предмети. Желателно е да се комбинира мозайка с равномерно и равномерно покритие. Ако планирате да украсите пода в просторна стая, поставете мозайката в центъра.

Обхват на приложение

Благодарение на съвременните технологии и иновативни материали стана възможно използването на това стилистично устройство в различни помещения и местата им.

Професионалните декоратори са съставили списък на стаите, където римската мозайка ще изглежда хармонично и впечатляващо, а именно:

  • кухня;
  • трапезария;
  • баня с тоалетна;
  • хол;
  • сауна или парна баня;
  • фасадата на сградата (екстериор).

С помощта на мозайката можете изрично и стилно да проектирате такива зони и елементи като:

  • камини;
  • стълбищни стъпала;
  • басейн купи.

Търговските марки, ангажирани с производството на тези продукти, често получават поръчки за производство на колекции и композиции за декориране на камина, просторни дневни с високи тавани. Професионалните дизайнери продължават да експериментират с цветове и форми, създавайки уникални и оригинални платна.

предимства

Специалисти от областта на декорацията направиха списък с предимствата на използването на тази тенденция в модерния интериор.

трайност

Фреските, създадени от майсторите в древни времена, са оцелели до наши дни. Модерните продукти предлагат издръжливост и практичност. След поставянето на украсата ще запази красотата в продължение на много десетилетия. Това е най-добрият избор за довършителни работи за тези, които не обичат да променят декорацията често, прекарват време и пари за тази работа.

класически

Райс мозайката е запазила своята значимост за няколко стотин години и е достигнала до нашето време. Този декор е модерен, стилен и класически. Независимо от модните тенденции и промените в областта на декорирането, мозайката в сценичен стил ще бъде релевантна и актуална.

надеждност

Материалите, използвани за производството на частици от мозайката, могат да се похвалят с износоустойчивост, практичност, устойчивост на механично натоварване и повреда. Висококачествената плочка запазва своята форма и текстура за дълго време. Тя не крекира и не се спука.

грижа

Грижата за мозаечния състав е лесна. Поради здравата текстура на материала, плътността на праха и мръсотията остава на повърхността. Редовното влажно почистване ще бъде достатъчно за почистване на повърхността.

Местен ремонт

В случай на повреда на един от елементите на състава, той може да бъде заменен с нов, без да се демонтира цялото платно. Такава възможност значително ще намали разходите за ремонт.

Техники за правене

С помощта на различни техники майсторите полагат рисунки на стени и подове в древни римски теми.

  • Opus tessellatum. Това е голяма и текстурирана мозайка. Размерите на частиците обикновено са повече от 4 мм.Тази техника често се използва за декориране на обществени сгради и големи стаи с мозайки.
  • Opus vermiculatum. По-деликатна и елегантна опция. Всеки елемент е по-малък от 4 мм. Технологията Theta е подходяща за дативни образи.
  • Opus sectile. Тази техника се нарича флорентин. Експертите използват частици с различни размери, за да създават изразителни композиции. Майсторите съчетават парчета стъкло, необработен и необработен камък. Камъкът се поставя в центъра на състава, като се оформя с по-малки частици от други материали.
  • Opus regulatum. Техниката за създаване на лаконични рисунки, съставени от геометрични форми. Частиците са равни по размер и форма.

материали

В процеса на изработване на мозайки в римската тема се използват различни материали, сред които популярните суровини са оникс, както и мрамор, туф. Понякога се използват морски камъни. Природният камък има специална изтънченост и привлекателност. Наситеният естествен цвят ще удовлетвори всички. Понякога господарите използвали камъчета, наричайки рецепцията с използването на варварски.

Понастоящем в производствения процес модерните компании използват специални керамични съединения. Този материал притежава забележителни експлоатационни характеристики, устойчив, практичен и устойчив на износване. Частиците не се страхуват от вода, горещ въздух и температурни промени. Благодарение на специалната технология, оттенъкът на плочките и приложният модел се привличат с ясни линии и ярки цветове.

Как да коси мрамор, за да създадете римска мозайка, вижте по-долу.

Коментари
автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня