Следва

Face to Face - Георги Господинов

Остров Сицилия - перлата на Средиземноморието

Остров Сицилия е място, където околната среда, историята и хората имат различна чувствителност. Родината на мафията, дон Корлеоне и зловещата...

Лица преди 17 години
Остров Сицилия е място, където околната среда, историята и хората имат различна чувствителност. Родината на мафията, дон Корлеоне и зловещата вендета е нашата представа от киното за живописния остров. Най-големият остров в Средиземно море е бил дом на много цивилизации и има богата и вълнуваща история.

През 1946 година Сицилия получава автономия и има свое собствено правителство и местен парламент.


<@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable>

Островът е белязан от следите на финикийци, гърци, римляни, византийци, араби, нормани, испански, френски и италиански династии. Древните гърци оставят изумителни образци на античната архитектура и изкуство. Прословутият вик “Еврика!” на Архимед, когато открива един от основните закони във физиката все още отеква по уличките на Сиракуза. Останки от антични театри има в Катания, Сиракуза, Палермо и в Таормина.

Византийците оставят диря в културното наследство на острова със своите прочути мозайки. Арабите слагат мюсюлмански отпечатък в Палермо. По-късно испанците въвеждат пламенни готически орнаменти в декорацията на дворци и църкви.

В историята на стиловете влиза понятието “сицилиански барок”, който вдъхновява световноизвестния дизайнер Джани Версаче. Императорът на модата вплита в своите творения орнаментиката на сицилианския барок и използва емблемата на древна Сицилия - Горгоната Медуза.


<@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable>

Климатът на острова е много приятен, умерен, с топли лета, дължащи се на африканските ветрове и оскъдни дъждове. Тук отлично виреят цитрусови плодове, зърнени култури, маслини и грозде, от което се произвеждат едни от най-добрите вина в света. Силно развит е риболовът. Качествената здравословна храна е една от запазените марки на острова.

Сицилия е подходяща дестинация за хора, които искат да съчетаят почивка на море и познавателен туризъм с добрата местна кухня.

Сред най-примамливите места за туристите от цял свят са Таормина, Месина, Палермо, Сиракуза, Етна и Еолските острови.


<@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable>

Таормина е най-аристократичният курорт на Сицилия. Там са и частните вили на известни политици, бизнесмени и звезди от шоубизнеса. От всяко местенце в града се открива вълнуваща гледка към морето. Античният гръцки театър, главният архитектурен паметник на града е съхранил прекрасната си акустика през вековете и всяко лято събира меломани от цял свят на концерти на открито. Главната търговска улица корсо Умберто предлага доста изкушения за любителите на шопинга.

Най – колоритният град на острова, запазил в себе си духа на Средновековието, както и трайния мюсюлмански отпечатък е Палермо. Забележителностите тук са на всеки ъгъл. Двореца на норманите, Пиаца Преториа, църквите Санта Мариа д’Амиралио и Сан Джовани д’Еремити, Катедралата и Порта Нова…


<@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable>

Местните сицилианци наричат Месина „входната врата на Сицилия”. Градът се намира в близост до Месинския проход. Тук можете да се насладите на едни от най – живописните плажове, да посетите Музео Реджионале и Фонтана ди Орионе или Катедралата с нейната уникална камбанария.

Градът, в който е живял Архимед, един от най – големите и могъщи гръцки градове е Сиракуза. Разгледайте Античния гръцки театър, Римския амфитеатър и „Ухото на Дионисий” – бивш затвор – пещера с много силна акустика.


<@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable>

Безспорно едно от най–вълнуващите изживявания за туристите е екскурзията до най – високия активен вулкан в Европа – Етна 3323 м. Според древните гърци в недрата на вулкана се намирала ковачницата на бог Хефест, а по склоновете му живеели циклопи. Тук имате възможност да вървите по река от изстинала лава, да изкачите склоновете на кратера и да видите къде виреят ягодите, от които сицилианците приготвят своята традиционна 70–градусова алкохолна напитка. Сервират я в малки чашки, пие се на екс и събужда у всеки дремещия в него вулкан.

Туристическа агенция „Он Травел” организира редовни чартърни полети до Сицилия през лятото на 2007 г.


More from View Sofia

More Лица