Цунамито изрови саркофаг и римска крепост

14398
Цунамито изрови саркофаг и римска крепост
Находката е сензация, защото полисът не фигурирал и на картите

Останки от внушителна римска крепост изникнаха след жестоката морска буря на брега край бургаския квартал Сарафово под военната почивна база. Бурните вълни са разрушили част от крайбрежието и са разкрили масивни зидове на сгради и древни пристанищни съоръжения, предаде "Монитор". Открита е и каменна колона с римски надписи, които вероятно ще хвърлят светлина върху миналото на това място.

В момента обектът е отцепен и достъпът на външни лица е забранен заради опасност от свлачища и наводнения откъм морето. Точно до римската крепост вълните изхвърлиха и каменен саркофаг. Той е забелязан в морето на няколко метра от основите на античния зид. Все още никой не е стигнал до него, не е ясно и какво се крие вътре. Археолозите са открили на брега около крепостта няколко необичайно големи животински кости, които тепърва ще бъдат изследвани. Очевидци разказаха, че

Язовирът убиец - военен полигон!

Язовир "Иваново", който остави след себе си разрушения и смърт, е военен учебен полигон. Това обяви пред ТВ7 кметът на Харманли Михаи...

морето е измило огромни зидове

между които се показва масивна канализация. "Под земните маси се забелязват ясно части от антични амфори, делви и други керамични съдове за бита", разказаха общински служители, които са присъствали на огледа.

Историците все още не знаят името на древното селище. За тях находката е истинска сензация, защото полисът не е бил отбелязан на нито една от древните карти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com