Чутовен дигитален проект ни вкарва на боевете в Колизеума

Древен Рим бе върнат към живот в съвременните дни, благодарение на уникален дигитален проект, който се смята за най-мащабната компютърна симулация в историята
13 юни 2007 10:30,
5
Чутовен дигитален проект ни вкарва на боевете в Колизеума
Проектът ще разкрие как е изглеждал Колизеумът по времето, когато там е имало боеве със зверове. А така изглежда той днес. Снимка: Dnes.bg

Древен Рим бе върнат към живот в съвременните дни, благодарение на уникален дигитален проект, който се смята за най-мащабната компютърна симулация в историята, съобщи ВВС.

Международен екип от археолози, аркитекти и експерти посветиха 10 години на работа върху 3D модел на града, наречен Възроденият Рим.

Около 7000 сгради са били сканирани и възпроизведени чрез модел на града, който се съхранява в музей в италианската столица.

Потребителите могат да разгледат как е изглеждал Рим по времето на император Константин и да видят всички сгради от тази епоха.

 „Можем да прекараме хората под Колизеума и да им покажем как са изкарвали зверовете, участвали в боевете горе“, заяви лидерът на проекта Бернард Фришър от Вирджинския институт за съвременна технология.
 
Компютърната симулация възражда интериора на около 30 сгради – включително Сената, Колизеума и базиликата, построена от император Максенций – с всичките й фрески и декорации.
 
За да бъде направена симулацията, експертите са използвали дигитални снимки на огромния модел, наречен Plastico di Roma Antica, който се пази в Музея на римската цивилизация.  

Екип от археолози са преценили и как биха изглеждали статуите и сградите толкова отдавна, преди да бъдат замърсени от въздуха.  

Проектът ще бъде използван за по-нататъшни проучвания на живота в древен Рим и ще бъде обновяван спрямо археологическите открития.

В момента текат разговори и с  Linden Labs за качване на цялата симулация в интернет чрез виртуалния свят Second Life.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
koko6inka преди 16 години
Dotogava moje da razgledate 4asti ot Dreven Rim na ***.romereborn.virginia.edu
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
след като ще я пускат в Second Life ще бъде достъпна за всеки.
2
0
 
0
 
! Отговори
Meanny преди 16 години
ne vqrvam da q pusnat free :) samo kato se vzeme vpredvid kolko vreme e pravena i ot koi hora :) tazi programa 6te e mnogo skypa , predpolagam 4e daje celanata da q vidi6 v muzeq ne e pod 100 euro :Dno ina4e ideqta e dobra da , naposledyk dosta takiva ne6ta izlqzoha
1
0
 
0
 
! Отговори
digital преди 16 години
Много добра идея, така историята става по-интересна и достъпна за всеки по Интернет. Дано да видим крайния резултат по-скоро.